Híreink

ULTRA-SZUPERKRITIKUS VÍZ GENERÁTOR (USKVG)

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00572

A felhagyott olajkutak környezetében, általában a mélyebb rétegekben található jelentős kerogén mezőkből pirolízises eljárással a kőolaj kitermelés újra beindítható.

Míg a hagyományos olajkészletek néhány tíz éven belül kimerülnek, a világ több száz évre elegendő nem-hagyományos (non-conventional) olajkészlettel rendelkezik. Az olajipar számára, a nem-hagyományos olajkitermelés, vagyis az olajpala és a palaolaj, a bitumenek és egyéb módszerrel ki nem termelhető nehéz olajok kitermelése az egyedüli lehetőséget jelentik arra, hogy fenntartsák, jobb esetben növeljék, termelési szintjüket az olajvállalatok.

A pirolízis elindításához és fenntartásához szükséges szuperkritikus paraméterekkel rendelkező víz előállítására, egy ultra-szuperkritikus víz generátor (USKVG) kifejlesztését láttuk szükségesnek. Az USKVG prototípusa egy olyan berendezés, mely 400 bar nyomás mellett 600°C hőmérsékletű vizet képes előállítani, amely paraméterek megfelelnek a víz ultra szuperkritikus állapotának.

Ez a világszínvonalú termék azért generál további piaci igényt, mert alkalmazása lehetővé teszi az un. nem-hagyományos kőolaj-kitermelés gazdaságos és környezetkímélő megvalósítását. A palaolaj kitermelése mellett (a réteg olajtartalmának kb. 10%-a), lehetővé teszi az olajpala rétegek kerogén tartalmának kitermelését is (mely kb. az olajtartalom 90%-át adja), ezért sokkal gazdaságosabb, mint a jelenleg ismert technológiák.

Alkalmazása szükségtelenné teszi a környezetvédők által támadott, több országban erősenkorlátozott vagy betiltott „hidraulikus rétegrepesztés”-t és nem használ veszélyes vegyszereket – ezért környezetkímélő.

A kőolaj kitermelésnél ilyen paraméterű pirolízises eljárás még nem valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.